Doften från träet känns välkomnande varje dag, tycker Viktor. Emma manövrerar en enorm truck med precisa handrörelser. Virket flyttas runt i en komplicerad logistik. Deras chef Rikard söker medarbetare som är positiva och vill lära sig saker. Är du deras nästa kollega? 

Vidakoncernen har tolv sågverk och ett av dem ligger i skånska Hästveda. Rikard Andersson ville göra sågverket lite mer känt. Dels för att lättare attrahera personal men också för att Vida är en stor arbetsgivare på orten.

Vi satte oss tillsammans med Vida och landade i att låta medarbetarna bära budskapen. Det är ju deras arbetsplats som ska lyftas och deras blivande kollegor vi vänder oss till.

Vi ville förmedla en känsla för platsen och om möjligt utmana en och annan fördom.

Resultatet blev tre filmer och kampanjer i sociala medier under flera månader. Konceptet går att bygga vidare på. Har vi tur får vi kanske berätta om första dagen för en ny kollega?

Kommunikationsmålet var spridning i sociala medier, men det gick också att skicka in en spontanansökan direkt till Rikard Andersson. Efter första filmen kom det in 18 spontanansökningar.

Kort om Vidagruppen

Vida är en global leverantör av förädlade produkter från hållbar svensk skog. Koncernen har ca 1 250 anställda på 22 produktionsanläggningar varav 12 sågverk. Vidas sågverk är tekniskt avancerade och modernt utrustade.

Vida sågar drygt 4,3 miljoner m³ timmer varje år för förädling vid sågverken i Alvesta, Borgstena, Hjältevad, Hestra, Hästveda, Mörlunda, Nössemark, Orrefors, Tranemo, Urshult, Vimmerby och Vislanda.